Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rýžové koule s rajčatovou omáčkou

zbylá vařená rýže

zbylé vařené (pečené nebo jinak upravené) maso

rajčatový protlak

sýr

koření podle chuti (doporučuji ladit do italska, takže bazalka, oregano, česnek...)

vajíčko

strouhanka

Rýži a maso ohřejeme v mikrovlnce, do horkého přimícháme dvě lžíce protlaku a hrst nastrouhaného sýra, okořeníme a osolíme podle chuti. Necháme sýr rozpustit a zkusíme, jestli půjdou z hmoty vytvarovat koule o velikosti asi kopečku zmrzliny. V případě potřeby přidáme trochu protlaku nebo další sýr. Vytvarované koule poskládáme na talíř nebo na plech a dáme vychladnout a trochu ztuhnout do ledničky (na delší dobu) nebo do mrazáku (pokud spěcháme). Rozehřejeme troubu na 240 °C. V pekáči rozpustíme trochu másla. Ztuhlé koule namočíme do rozmíchaného vajíčka (případně zředěného mlékem) a obalíme ve strouhance. Pokoulíme je v rozpuštěném másle v pekáči a dáme do trouby asi na 40 minut péct (až budou zvenku zlatohnědé a křupavé). V mezičase rozředíme zbylý rajčatový protlak trochou vody a podle chuti si jej okořeníme (sůl, pepř, bazalka, česnek, možná trochu cukru). Až budou koule opečené, nalejeme na ně omáčku a posypeme je dalším nastrouhaným sýrem. Dáme do trouby zapéct, aby se sýr rozpustil a omáčka prohřála.

Bento potenciál je velký, můžeme snadno dávkovat porce. Pokud budou koule tužší (ty moje byly hodně měkké), tak doporučuju do krabičky nakrájet na čtvrtiny.

Pokud vám zbude vajíčko a strouhanka z obalování, zkuste ještě „pagáčové koule“: Do vajíčka nasypeme strouhanku (postupně přisypáváme a mícháme, aby to nebylo moc husté) a přidáme trochu protlaku a strouhaný sýr. Pořádně osolíme a opepříme, případně i jinak okořeníme. Směs by měla být tak hustá, aby z ní šly tvarovat kuličky, ale ne moc, jinak budou tuhé. Kuličky dáme péct s rýžovymi koulemi :-)