Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jogurtový táč

3. 1. 2016

Vareni.cz

500 g bílého jogurtu

2 hrnky polohrubé mouky

2 hrnky krupicového cukru (může být míň)

1 vejce

1 prášek do pečiva

vanilka, citronová kůra na ovonění

ovoce (rybíz, švestky...)

máslo, cukr, mouka na drobenku (příp. mandle)

Jogurt, mouku s práškem do pečiva, cukr a vajíčko smícháme, nalijeme na plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou (mandlemi). Pokud máme ovoce zmrzlé, dáme část drobenky i pod ně přímo na těsto. Pečeme na 180 °C asi 25 minut.

buchta1.jpg

(Na obrázku polovina těsta v koláčové formě, pokladená plátky hrušky a mrazenými malinami, posypaná plátky mandlí. Po upeření ještě horké potřeno řídkou hruškovou marmeládou.)

buchta2.jpg

Obrácený koláč s banánem a karamelem

Do formy na pečení dáme máslo, necháme v troubě rozpustit. Potom na dno nasypeme cukr (obyčejný cukr krupice, nebo lepší je hnědý muscovado), zamícháme a dáme zpátky do trouby, aby cukr začal karamelizovat. Mezitím nakrájíme banány. Naskládáme je na tvořící se karamel, zakapeme citronovou šťávou. Na banány opatrně rozetřeme těsto podle receptu výše (mně do malé skleněné formy vyšla polovina dávky). Upečeme do zlatova. Necháme mírně vychladnout a vyklopíme z formy - pozor, karamel bude tekutý.