Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pizza podle Pioneer Woman

19. 10. 2010

The Pioneer Woman Cooks; Pioneer Woman

1 1/2 hrnku teplé vody

1 balíček sušeného droždí

4 hrnky mouky (úspěšně jsem využila nejrůznější směsi hladké, polohrubé, hrubé a celozrnné špaldové... vytvoří to různou strukturu)

1/3 hrnku oleje

1 lžička soli

Do teplé vody vmícháme droždí a na chvíli odložíme. V míse smícháme mouku se solí, potom vmícháme olej a droždí s vodou. Mícháme, dokud se těsto nespojí a nevytvoří kouli. Přeneseme do misky vytřené olejem a několikrát v ní těsto obrátíme, aby se pomastilo po povrchu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout 1 - 2 hodiny, NEBO - a to je můj oblíbený způsob - přiklopíme misku víkem nebo fólií a dáme do lednice. V lednici těsto nakyne asi za 6 hodin, ale můžeme ho tam klidně nechat i tři dny. Je potřeba jenom občas zkontrolovat, jestli těsto nepřetéká, a pokud ano, zatlačit ho zpátky do misky :-) Potom z těsta uďobneme asi čtvrtinu, roztlačíme na kulatý plech na pizzu, poklademe libovolnými přísadami a dáme péct do trouby rozpálené na 250 °C asi na 12 minut. Zbylé těsto spotřebujeme obdobně, uděláme z něj calzone, foccaciu, povidlový koláč nebo jiné pečivo, nebo je necháme v lednici na později.