Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapečené sardinky s bramborami

19. 10. 2010

2 konzervy sardinek v oleji (měla jsem sardinky Tesco, ale použijte libovolnou konzervu, jen by to měly být celé rybičky v oleji)

8 středních brambor

1/2 cibule

4 trojúhelníčky taveného sýra

1/2 hrnku mléka

2 vajíčka

sůl a pepř

Nejdřív si předvaříme do poloměkka dobře umyté celé brambory ve slupce. Předvařené slijeme, zchladíme studenou vodou, aby se s nimi dalo pracovat, a nakrájíme na silnější plátky. Třetinu naskládáme na dno vymazané formy na chlebíček (nebo zapékací misky). Osolíme a opepříme. Půlku cibule nakrájíme na plátky a třetinu plátků poskládáme na brambory. Z jedné konzervy vytáhneme rybičky, podél páteře je rozpůlíme (můžeme vytáhnout páteř, odstranit hlavu a zamíchat to hafoškům do jídla) a poklademe na brambory s cibulí. Na to naskládáme další třetinu brambor a cibule, osolíme, opepříme, poklademe rybičkami z druhé konzervy a zakončíme zbytkem brambor a cibule. V misce rozmícháme 4 čtverečky taveného sýra a když v něm nejsou hrudky, přilijeme tam po troškách olej z rybiček i se šťávou a stále mícháme. Vznikne směs konzistence majonézy. Do té po jednom rozklepneme vajíčka a vždy důkladně prošleháme. Přilejeme mléko (množství podle velikosti zapékací misky), osolíme a opepříme, případně přidáme další oblíbené koření. Směs přelejeme přes brambory a sardinky. Dáme péct do trouby na 240 °C asi 40 minut.