Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuře na švestkách

1 kuře

100 g sušených švestek

tyčinka skořice

asi 10 hřebíčků

kus čerstvého zázvoru dlouhý asi jako prst

lžíce římského kmína

3 lžíce medu

citronová kůra (jeden proužek)

sůl, pepř

kousek másla

Kuře zevnitř osolíme, do dutiny vložíme zázvor a skořici. Med zahřejeme, vložíme do něj citronovou kůru, nasypeme sůl a pepř. Pekáč vymažeme máslem, umístíme kuře, kolem nasypeme hřebíček a římský kmín, rozložíme švestky. Kuře přelijeme rozehřátým medem. Podlijeme trochou vody, aby se švestky podusily. Vezmeme kus pečicího papíru, zmuchláme a namočíme pod vodovodem. Papír bude měkčí. Přikryjeme jím kuře v pekáči a dáme péct na nižší teplotu (cca 170 °C) na 1:30 - 2 hodiny. Díky papíru se i vytvoří křupavá kůrčička (na rozdíl od přikrytí alobalem). Podáváme s rýží.