Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škvarky

vepřový bok

trocha vody

trocha mléka

sůl a pepř podle chuti

Z vepřového boku odkrojíme kosti a kůži, maso nakrájíme na kostičky (velikost podle vlastních preferencí). Kůži z vnější strany nakrojíme do mřížky. Nezapomeneme vykrájet maso mezi kostmi. Ve velkém hrnci (ideálně ne nepřilnavý, se silným dnem) na velkém ohni rozehřejeme kůži, až začne pouštět tuk, potom přisypeme nakrájené kostičky. Podlejeme trochou vody, aby se to nechytalo na dno. Maso se postupně zatáhne a voda se odpaří. Za častého míchání necháme bůček vyškvařit do zlatohněda. Potom vytáhneme kůži, sádlo slejeme do vhodné nádoby, která nám při tak vysoké teplotě nepukne, a necháme ho vychladnout. Do hrnce se škvarky nalejeme trochu mléka. Mícháme, aby se odlepily přiškvařené kousky ode dna. Pokud chceme, můžeme v této chvíli škvarky ochutit solí, pepřem, případně jiným kořením. Až se mléko odpaří, zkontrolujeme, že škvarky vypadají podle našich představ. Necháme vychladnout a uchováváme v lednici, jinak se hned sní.

Jelikož je na vepřovém boku obvykle dost masa (oproti přímo sádlu), nebudeme mít sádla nijak moc. Pokud chcete, můžete slévání sádla vynechat a škvarky nechat vychladnout v něm.