Arašídový koláč s jablkem
120 g arašídového másla (hladké nebo s kousky arašídů)
100 g mletého cukru (nebo krupicového)
2 vajíčka
250 g polohrubé mouky
300 g tvarohu (modrý kelímek z Lídlu)
1 středně velké jablko
1 lžička skořice
pár kapek vanilky
1 lžička prášku do pečiva
hrst nesolených arašídů
1 lžíce krystalového cukru na posypání
čokoládová poleva
Arašídové máslo rozetřeme v míse, přidáme většinu cukru, utřeme a postupně vpracujeme žloutky. Do směsi nastrouháme jablko a vmícháme tvaroh. Přidáme skořici a vanilku. Do mouky zamícháme prášek do pečiva. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem do sněhu a střídavě s moukou vmícháme do tvarohové směsi. Těsto vlejeme do vymazané formy, povrch posypeme arašídy a krystalovým cukrem a dáme péct na 220 °C na asi 45 minut. Po upečení vyklopíme, necháme zchladnout a potom pocákáme čokoládovou polevou.