Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dulce de leche

2. 11. 2010

1 litr mléka (použila jsem plechovku neslazeného kondenzovaného a doplnila na litr nízkotučným, ale kdybych měla plnotučné, použila bych to)

300 g cukru krupice

1 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk

Do většího hrnce nalijeme mléko, vsypeme cukr, přidáme vanilkový extrakt nebo rozříznutý lusk, zahřejeme k varu a na mírném ohni za stálého míchání vaříme hodinu nebo i déle, dokud nám v hrnci nezůstane hustá omáčka karamelové barvy. V průběhu vaření může karamel celkem pěnit. Pozor, je to hooodně horké, prostě karamel. Když už nám hustota vyhovuje, sundáme hrnec z plotny a necháme chviličku zchladnout. Mezitím si do zašpuntovaného dřezu nebo mělčí nádoby napustíme studenou vodu, do které vložíme hrnec a mícháme, než omáčka vychladne. Potom přelejeme do zavírací sklenice a uložíme do ledničky. Dáváme na palačinky, na toust nebo na lžíci přímo do pusy.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA