Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrkvová buchta

Allrecipes

2 hrnky (250 g) polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

2 lžičky jedlé sody

1 špetka soli

2 lžičky mleté skořice

2 hrnky (400 g) cukru

4 vajíčka

1 1/3 hrnku (315 ml) oleje

4 hrnky (440 g) strouhané/sekané mrkve

3/4 hrnku (90 g) sekaných ořechů nebo semínek

V míse vyšleháme vajíčka s cukrem, zašleháme do nich olej a potom postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou, solí a skořicí. Nakonec do těsta zamícháme nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Těsto nalijeme do dortové, bábovkové nebo chlebíčkové formy a pečeme na 200 °C asi hodinu.

Pokud místo ořechů přidáte slunečnicová semínka, tak mrkev zezelená (zajímavé, že?). Z těsta můžeme samozřejmě udělat i muffiny, ale ty se pečou kratší dobu; na plechu (v nižší vrstvě) bude buchta taky upečená dřív (nemám vyzkoušeno).

Z upečené buchty se dají udělat výborné (znovu) nepečené kuličky: Buchtu rozdrobíme, zamícháme do ní nějaké pojivo - lučinu nebo tvaroh s cukrem, případně podle návodu na krabičce připravenou dortovou náplň - ale pojivo přidáváme po troškách, buchta je sama o sobě dost vlhká! Když směs drží pohromadě, necháme ji vychladit v lednici, aby z ní šly tvarovat kuličky. Tyto kuličky dáme na dvě hodiny do mrazáku, aby ztuhly, a pak je namáčíme do rozpuštěné čokolády a buď vkládáme do papírových košíčků, nebo necháme na špejli. Ozdobíme podle Bakerelly. Uchováváme v lednici a spotřebujeme do dvou-tří dnů.