Povidloví šneci
těsto: (vystačí na dva pekáče, což je opravdu hodně šneků, takže klidně recept pulte)
4 hrnky mléka
1 hrnek oleje
1 hrnek cukru
2 sáčky sušeného droždí
9 hrnků mouky (8+1, mouka může být libovolná nebo směs)
1 lžička prášku do pečiva (vrchovatá)
1 lžička jedlé sody (necelá)
1 lžička soli
náplň: (na 1 pekáč)
3/4 kelímku povidel
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce cukru
vanilka
máslo
V kastrolu zahřejeme mléko, olej a cukr. Když má všechno teplotu těla, odstavíme z vařiče, vsypeme sušené droždí a necháme chvilku odstát. Mezitím si do mísy odměříme 8 hrnků mouky. Tekutou směs přilijeme k mouce, zamícháme, aby se vytvořilo těsto, a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Po hodině k těstu přisypeme zbylý hrnek mouky smíchaný s práškem do pečiva, sodou a solí, těsto dobře promícháme a a) přikryté fólií ve velké míse dáme až na 3 dny do lednice, čas od času do něho párkrát praštíme, aby zase splasklo a z mísy neuteklo, b) ihned použijeme. Odebereme půlku těsta, na vále rozválíme na co největší plát (těsto z lednice je poměrně tuhé a pružné, takže trpělivost) a naplníme. Můžeme například povidly: Povidla smícháme s vanilkou, natřeme na těsto, posypeme skořicí, cukrem a srolujeme do rolády. Nakrájíme na šneky o tloušťce cca 1,5 cm. Šneky skládáme do vymazaného pekáče, neměli být moc natěsno, protože nabudou. Necháme ještě cca 20 minut vykynout, zatím předehřejeme troubu na 180 °C a na šneky poklademe kousky másla. Pečeme asi 15 minut.
Pioneer Woman používá náplň z rozpuštěného másla, spousty cukru a skořice, následně šneky polévá polevou z hromady cukru, dalšího másla a trochy mléka - mně se z toho rozpouští zuby, jen to čtu. Těsto samo o sobě je přiměřeně sladké. Jako náplň se dá použít i marmeláda (i pomerančová), kousky čokolády, nasekané sušené ovoce, jistě by šel i tvaroh, mák, jablka či ořechy, vrstva náplně by měla být tenká. Nahoru můžete nasypat drobenku.