Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povidloví šneci

Pioneer Woman

těsto: (vystačí na dva pekáče, což je opravdu hodně šneků, takže klidně recept pulte)

4 hrnky mléka

1 hrnek oleje

1 hrnek cukru

2 sáčky sušeného droždí

9 hrnků mouky (8+1, mouka může být libovolná nebo směs)

1 lžička prášku do pečiva (vrchovatá)

1 lžička jedlé sody (necelá)

1 lžička soli

náplň: (na 1 pekáč)

3/4 kelímku povidel

1 lžíce mleté skořice

1 lžíce cukru

vanilka

máslo

V kastrolu zahřejeme mléko, olej a cukr. Když má všechno teplotu těla, odstavíme z vařiče, vsypeme sušené droždí a necháme chvilku odstát. Mezitím si do mísy odměříme 8 hrnků mouky. Tekutou směs přilijeme k mouce, zamícháme, aby se vytvořilo těsto, a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Po hodině k těstu přisypeme zbylý hrnek mouky smíchaný s práškem do pečiva, sodou a solí, těsto dobře promícháme a a) přikryté fólií ve velké míse dáme až na 3 dny do lednice, čas od času do něho párkrát praštíme, aby zase splasklo a z mísy neuteklo, b) ihned použijeme. Odebereme půlku těsta, na vále rozválíme na co největší plát (těsto z lednice je poměrně tuhé a pružné, takže trpělivost) a naplníme. Můžeme například povidly: Povidla smícháme s vanilkou, natřeme na těsto, posypeme skořicí, cukrem a srolujeme  do rolády. Nakrájíme na šneky o tloušťce cca 1,5 cm. Šneky skládáme do vymazaného pekáče, neměli být moc natěsno, protože nabudou. Necháme ještě cca 20 minut vykynout, zatím předehřejeme troubu na 180 °C a na šneky poklademe kousky másla. Pečeme asi 15 minut.

 

povidlovi-sneci-1.jpg

povidlovi-sneci-2.jpg

 

Pioneer Woman používá náplň z rozpuštěného másla, spousty cukru a skořice, následně šneky polévá polevou z hromady cukru, dalšího másla a trochy mléka - mně se z toho rozpouští zuby, jen to čtu. Těsto samo o sobě je přiměřeně sladké. Jako náplň se dá použít i marmeláda (i pomerančová), kousky čokolády, nasekané sušené ovoce, jistě by šel i tvaroh, mák, jablka či ořechy, vrstva náplně by měla být tenká. Nahoru můžete nasypat drobenku.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA