Švestkový koláč s makovou drobenkou
Těsto:
200 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
1 sáček sušeného droždí
150 ml teplého mléka
100 g másla (rozpuštěného)
2 žloutky
3 lžíce cukru
špetka soli
kapka vanilkové esence
Ovoce:
vypeckované mražené švestky (nebo čerstvé)
Drobenka:
60 g másla
60 g cukru
80 g polohrubé mouky
80 g mletého máku
Droždí rozmícháme v mléce se lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Potom do něj zamícháme rozpuštěné máslo, žloutky a vanilku. V míse smícháme hladkou a špaldovou mouku, zbylý cukr a špetku soli. Přilijeme tekuté ingredience a smícháme. Necháme asi 45 minut kynout. Potom roztlačíme do vymazané formy na koláč, nahoru zatlačíme půlky švestek a posypeme drobenkou ze změklého másla, cukru, mouky a máku. Dáme péct na 170 °C asi 45 minut.