Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládové penízky s karamelem a solí

Chef John

170 g kvalitní hořké čokolády

1 lžíce cukru

1/4 hrnku smetany na šlehání

sůl

Cukr dáme do suchého kastrůlku, postavíme na oheň a necháme karamelizovat - nemícháme, můžeme jen občas kastrůlkem zakroužit. Mezitím nalámeme čokoládu na kousky a v mikrovlnce nebo ve vodní lázni ji necháme změknout (nemusí se rozpustit úplně, jenom změknout). Když karamel zhnědne a začnou se na povrchu dělat bubliny, sundáme kastrůlek z ohně a vlijeme do něho šlehačku - pozor, hodně to vzkypí! Necháme chvilku provařit, aby se všechen karamel rozpustil ve šlehačce, a potom smetanu nalejeme na čokoládu. Dobře promícháme, aby nám vznikla hladká hmota. Na pečicí papír klademe hromádky zhruba 1/2 čajové lžičky - na šířku papíru asi 4. Na každou hromádku nasypeme několik zrnek soli. Všechno přikryjeme další vrstvou papíru nebo fólie a položíme na to plech nebo desku a všechny hromádky zploštíme na tloušťku asi 5 mm. Dáme do lednice nebo na mráz ztuhnout.

Po ztuhnutí můžeme penízky obalit v kakau. Do směsi můžeme přidat i např. chilli - 1 čerstvou papričku nasekáme nebo rozdrtíme a zamícháme do smetany, potom pokračujeme podle receptu.