Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční pudink

26. 11. 2013

Nigella

150 g sušených švestek

300 g dalšího sušeného ovoce (meruňky, fíky, datle, případně i rozinky)

175 ml sherry (Pedro Ximenéz, ale sehnala jsem jen Sandeman Medium Dry) + více

100 g polohrubé mouky

125 g strouhanky (z vánočky nebo tousťáku)

150 g hovězího loje (dala jsem vepřové sádlo, ale může být i zmrzlý a nastrouhaný margarín)

150 g cukru dark muscovado

1 lžička mleté skořice

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1 lžička prášku do pečiva

špetka soli

kůra z jednoho citronu (nebo citronové aroma)

3 větší vajíčka

1 středně velké jablko (nebo 4 mini jablíčka)

2 lžíce medu

tuk na vymazání

vodka na flambování (125 ml)

Připravovat začneme 5 týdnů před Vánoci.

Všechno sušené ovoce nasekáme na větší kousky, přelijeme v misce sherry a necháme přikryté odležet alespoň přes noc (klidně i celý týden). Mouku, strouhanku, cukr, skořici a hřebíček, prášek do pečiva a sůl smícháme v míse (pokud jsou v cukru hroudy nebo máte moc velké kusy vánočky, prožeňte suchou směs mixérem). Přidáme namočené ovoce, tuk, vajíčka a oloupané nastrouhané (nebo rozsekané) jablko, citronovou kůru a med. Všechno smícháme. Dáme do formy vymazané tukem, vodotěsně uzavřeme poklicí nebo alobalem, dáme do hrnce buď tak, aby byla forma asi z poloviny ponořená, nebo aby se dělala na páře. (Můžeme i ve vodní lázni v troubě nebo v pomalém hrnci.) Vaříme 5 hodin, hlídáme, aby se voda nevyvařila. Potom necháme vychladnout, sundáme alobal, zabalíme i s formou do potravinové fólie a dáme na chladné místo až do Vánoc. Na Štědrý den znovu přiklopíme formu alobalem nebo pokličkou a dáme napařit na další 3 hodiny. Vyndáme z hrnce, vyklopíme pudink na talíř, přelijeme vodkou a zapálíme :-)

xmas_pud.jpg

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA