Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dalamánky plněné sýrem a šunkou

30. 10. 2010

250 g chlebové mouky pšeničné

250 g chlebové mouky žitné

1 zarovnaná lžíce soli

1 sáček sušeného droždí

cca 400 ml vlažné vody

12 plátků sýra

12 plátků šunky

vajíčko na potření

drcený kmín a sůl

Obě mouky smícháme se solí a droždím. Potom přilijeme postupně vlažnou vodu a mícháme, aby nám vzniklo mírně lepivé těsto. Množství vody závisí na mouce a počasí, takže opatrně, může jí stačit míň (nebo jí může být třeba i víc). Z těsta uděláme bochánek a necháme na teple asi hodinu kynout. Potom těsto znovu promísíme a necháme kynout další hodinu. Těsto rozmačkáme nebo rozválíme na obdélník 35 x 30 cm a rozkrájíme na 12 čtverců. Na každý čtverec položíme plátek sýra a šunky a zarolujeme. Konce smáčkneme, aby sýr ani šunka nečouhaly, a upravíme do úhledného válečku. Necháme ještě asi hodinu odpočívat. Mezitím si rozehřejeme troubu na 230 °C. Dalamánky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem rozmíchaným s troškou vody, každý posypeme špetkou kmína a soli a dáme péct na 30 minut.

 

w_obraz019.jpg

 

Podle receptu na obalu chlebové mouky se zamísené těsto má nechat kynout 30 minut a potom ještě dalších 30 minut na plechu, takže to nemusíte protahovat jako já.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA