Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lasagně s lilkem

15. 10. 2010

Marináda na lilek: balsamikový ocet, dýňový olej, sůl, celý pepř, hnědý cukr, sušená petržel, sušená pažitka, sušená bazalka, sušený rozmarýn, prášková hořčice. Zamícháme, přihodíme 4 stroužky česneku (celé) a jednu rozpůlenou feferonku bez semínek. Dolijeme obyčejným olejem a necháme odležet.

Lilek nakrájíme podélně. Jednu stranu potřeme marinádou a touto stranou pokládáme na rozpálenou grilovací pánev. Potřeme druhou stranu a obrátíme.

Uvaříme bešamel z másla a oleje, cibule a česneku, 2 lžic hladké mouky, mléka, soli, pepře, muškátového oříšku, nastrouhaného sýra a malého kelímku kysané smetany (už nevařit).

Dno pekáče potřeme rajčatovou omáčkou, na to položíme pláty lasagní, polijeme bešamelem, na to rozložíme lilek, posypeme rozdrobenou nivou, na to položíme lasagně, potřeme rajčatovou omáčkou, zalijeme bešamelem atd. až po poslední vrstvu lasagní, kterou zalijeme zbylým bešamelem. Nahoru nasypeme zbylý strouhaný sýr.

Dáme péct hodinu při 180 stupních zakryté alobalem, na posledních cca 20 minut odkryjeme.

*Zbylý grilovaný lilek můžeme naložit do zbylé marinády...