Jdi na obsah Jdi na menu
 


Penne s avokádovou omáčkou

1 zralé avokádo

2 stroužky česneku

10 cm zelené části pórku (nebo jedna cibule, já bych radši cibuli, ale měla jsem jen pórek)

hrst oříšků (měla jsem lískové, ale klidně bych dala vlašské, piniové nebo i slunečnicová semínka)

2 kostky Lučiny (dohromady 125 g)

strouhaný tvrdý sýr typu parmazán nebo podobný

lžíce oleje

sůl, pepř podle chuti

1 biocitrón

půl sáčku penne nebo jiných těstovin (vrtule, mašličky...)

Nejdřív si připravíme avokádovou omáčku. Zralé avokádo nakrájíme na větší kusy a dáme do mixéru, přidáme česnek, pórek na větší kousky, oříšky a rozsekáme. Potom přilijeme olej, rozdrobéme Lučinu a nasypeme strouhaný sýr, znovu promícháme na kaši, ochutnáme a dochutíme solí a pepřem (dáme spíš víc). Z citrónu ostrouháme trošku kůry a vymačkáme šťávu, taky podle chuti, a zamícháme do omáčky. Do hmoty vtiskneme pecku z avokáda a přikrytou ji uchováme v ledničce. Těsně před podáváním uvaříme těstoviny, slijeme, promícháme s omáčkou (dochutíme!) a podáváme.

Avokádo je lepší koupit pár dní předem, prodává se totiž nezralé. Doma ho necháme v pokojové teplotě zabalené v novinách asi den, mělo by změknout. Potom ho nožem obkroužíme, rozloupneme a vytáhneme pecku. Pecku nevyhazujeme, budeme ji potřebovat kvůli zachování barvy omáčky: když do ní pecku vložíme, omáčka nezešedne (je to naprosto úžasné!). A potom si z pecky můžeme vypěstovat vlastní malou avokádovou rostlinku.