Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těstoviny s dýní

1 menší dýně hokkaidó

1 palička česneku

1 střední cibule

šalvěj

smetana

1 kuřecí prso

strouhaný sýr

sůl, pepř

olej

těstoviny podle libosti (uvařené)

Dýni omyjeme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka (nevyhazujeme!), pokapeme olejem, osolíme a opepříme. Z paličky česneku odstraníme svrchní špinavou a poškozenou slupku, odkrojíme špičku, aby byly vidět jednotlivé stroužky, potřeme olejem, a trochu nakapeme i přímo na stroužky. Dýni s česnekem dáme péct do trouby na 240 °C, dokud nebude oboje měkké (tak dvě hodiny). Dýňová semínka opláchneme pod vodou, osušíme na papírové utěrce a v jedné vrstvě rozložíme na plech. Pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme asi na 20 minut péct na cca 200 °C. Mezitím si na pánvi rozehřejeme trochu oleje, ve kterém osmažíme kuřecí prso nakrájené na kostičky a okořeněné. Když bude maso hotové, odložíme si je a do pánve dáme cibuli nakrájenou na drobno a nasekanou šalvěj. Když se bude smažit, vydlabeme dužinu z dýně a vyloupeme pečený česnek. Obojí rozmačkáme vidličkou a přidáme k cibuli. Chvilku opékáme a potom zalijeme smetanou. Necháme smetanu vyvařit na požadovanou hustotu (spíš řidší), ochutnáme a dochutíme. Přidáme uvařené těstoviny, necháme prohřát a sundáme z plamene. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr a necháme rozpustit. Na talířích posypeme dýňovými semínky.

Místo kuřecího prsa můžeme použít jiné, nejlépe už upravené, zbylé maso. Já jsem měla maso naložené v grilovacím koření.

Když už pečeme dýni, můžeme k ní přidat větší celé neloupané brambory potřené olejem a posolené, nebo i červenou řepu nebo jinou podobnou zeleninu, se kterou nevíme, co dělat :-)