Jdi na obsah Jdi na menu
 


Musaka bez masa

Gurmet (květen 2011)

1 lilek

4 brambory

1 konzerva rajčat (loupaných, sekaných...)

2 lžíce kečupu

2 malé cibule

4 stroužky česneku

plátkový sýr

1 kelímek kysané smetany

1 vajíčko

4 lžíce storuhanky

2 hrsti ořechů

petržel

olej

skořice (mletá nebo celá)

pepř

sůl

cukr

Lilek nakrájíme na plátky. (Někde se doporučuje posolit, nechat ho vyplakat a pak osušit, ale pokud nemáte lilek vyloženě obří, není to nutné - ještě jsem se nesetkala s lilkem, který by byl hořký.) Rozložíme na plech, potřeme lehce olejem, posolíme a dáme do trouby (250 °C na 15 minut) trochu zapéct. Mezitím oškrábeme brambory, nakrájíme je na drobné kostičky, vložíme do suché zahřáté pánve a zalijeme vroucí vodou, aby byly skoro ponořené. Necháme na pánvi vařit za občasného promíchání, dokud se voda nevyvaří. Pokud by brambory ještě nebyly měkké, přilijeme další vodu a zase necháme vyvařit. Když jsou brambory měkké, přihodíme k nim na drobno nasekanou cibuli a česnek, zalijeme rajčatovou konzervou a kečupem, přidáme skořici, petržel, osolíme a opepříme a podle potřeby přisladíme. Necháme provařit. Mezitím do vymazané zapékací misky poskládáme jednu vrstvu lilku, na ni navršíme rajčatovou směs (pokud v ní je celá skořice, odstraníme ji) a poklademe plátky sýra. Strouhanku smícháme s namletými ořechy a směsí posypeme sýr. Do smetany rozklepneme vajíčko, osolíme, opepříme a prošleháme. Smetanu nalijeme na strouhanku s ořechy. Potom znovu poklademe lilkem, rajčatovou směsí, sýrem, strouhankou a smetanou. Nakonec nahoru dáme lilek, na něj smetanu, sýr a strouhanku. Dáme asi na hodinu péct na 220 °C.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA