Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rajčatová salsa s pomerančem

31. 10. 2010

1 větší rajče

1/2 salátové okurky

1/2 menší cibule

5 černých oliv bez pecky

1 pomeranč

1 malý stroužek česneku

celý pepř

hrubozrnná sůl

1 lžička sušeného kopru

kapička sladké chilli omáčky

balsamikový ocet

olej

Rajče, okurku a cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme do mísy. Ve hmoždíři rozdrtíme česnek, pepř a sůl, přisypeme kopr, asi dvě lžíce oleje, trochu balsamika a kapičku nebo dvě chilli omáčky a smícháme. Přelejeme přes zeleninu, přihodíme olivy nasekané na větší kousky a dáme vychladit do lednice. Těsně před podáváním vezmeme pomeranč, okrájíme z něj kůru i s bílou slupkou a potom vykrájíme mezi blankami dužinu (nejlépe nad miskou, protože se obvykle uvolní větší množství šťávy), kterou rozkrájíme na menší kousky. Přidáme do salsy, přilejeme uvolněnou šťávu a vymačkáme ji i ze zbytků pomeranče. Promícháme a podáváme s nějakým pečivem, jako přílohu k masu nebo jenom tak jako salát.